joelsoderberg.se

Trodde den skulle handla om annat.

En kronologiskt komplicerad kärlekshistoria.

Den här boken var uppenbarligen en "litterär sensation" när den kom ut 2004. Vet inte vad jag gjorde då, inte läste jag The Time Traveler's Wife i alla fall.

Fantastiskt spännande koncept, helt OK skriven. Slukade den på två kvällar. Det måste väl vara ett bra betyg?

Varför känner jag mig då lite smutsig när jag inser att den här boken kanske är lite populärare (och läst av en annan målgrupp) än jag trodde när jag började läsa. Vad är problemet med att uppskatta något som många tycker om. Jag har en liten djävul i mig som inte vill kännas vid det populära (om det inte är ironiskt naturligtvis). Jag vet inte ens om det här är bred underhållning. Men har den tillräcklig "Edge"?

Fy fan vad bajsnödigt. Det är besvärligt att upprätthålla min image. Även om det bara är för mig själv.

Det är väl bara att erkänna att jag tyckte att "The Time Traveler's Wife" var jättebra. Jag tänker inte skämmas för det. Fast kanske lite. Eller...

Två väldigt olika filmer

Igår var jag på mitt alldeles eget komponerade biomaraton. Det började med att jag ville se Gravity på bio innan det var för sent. Enda föreställningen igår var den som började 23:59. Vad kan man då hitta på att göra fram till dess? Man går på bio så klart. 20:15 visades The Wolf of Wall Street med en plats kvar i salongen, det var ödet.

The Wolf of Wall Street

Smutsigaste filmen någonsin? Jag kände mig lite illa till mods efteråt. Så många nakna kvinnor (och i mindre utsträckning män), så mycket droger. En film på tre timmar som faktiskt kändes kortare.

Gravity

Gravity

Uj! uj! uj! Vilken snygg film! Kändes inte som om fysiken stämde helt överens med verkligheten hela tiden, men det är väl inte det som är det viktigaste? Kändes helt rätt med 3D här också.

Helt klart två sevärda filmer hur som helst.

Impulsköpa

Ett sätt att inte bli rik på är att inte kunna låta bli att köpa massa saker hela tiden. Jag gör mitt för att stimulera den globala ekonomin.

Julen 2012 fick jag den första iPad minin i julklapp. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag använde den till allt. Läsa böcker, läsa serier, titta på film och surfa reddit. Perfekt formfaktor för att vara bekväm att hålla i händerna. Lagom stor för att läsa böcker, kanske aningen för liten för serier, men man kan ju alltid zooma. Att den inte hade en retina-skärm störde min inte så mycket, den mindre skärmen jämfört med vanliga iPad gör skillnaden i pixeldensitet mindre märkbar.

Jag har alltså använt skiten ur min iPad mini i ett år.

Sedan släpptes ju en ny iPad mini med retina-skärm. Då blev man sugen, riktigt sugen. Sen i juletid måste man ju unna sig lite saker. Lång historia kort, sitter och skriver det här på min nya, fina retina iPad mini.

Det finns många saker man kan säga för att motivera ett sådant inköp för sig själv. Bättre skärm, snabbare processor etc. Egentligen handlar det om ett begär, ett hål att fylla. Prylar kan faktiskt göra dig lite lyckligare.

Jag är i alla fall jättenöjd med min nya iPad. Text ser fantastiskt ut på retina-skärmen, serietidningar likaså. Tycker att batteritiden är lite sämre, men kanske bara är inbillning?

Titeln på inlägget syftar på det tangentbordscase som jag impulsköpte idag på Elgiganten. Det är ändå praktiskt. Det är som att ha med sig en minimal laptop. Nyhetens behag, Vi får se hur länge det fortfarande är kul.

Get out of my head!

Nu är jag äntligen färdig med The Hunger Games-triologin. Det var lättläst och spännande, precis som det ska vara i ungdomsböcker. Men att tvingas in i Katniss huvud i ca 1200 sidor är lite ansträngande. Hade varit skönt om Suzanne Collins hade blandat in perspektiv från de andra karaktärerna.

Det är därför jag gillade filmerna bättre (speciellt senaste). De utvidgar världen på ett bra sätt, samtidigt som de naturligtvis är tvungna att hoppa över vissa saker). Filmerna känns mer levande än böckerna på det sättet.

Däremot känns våldet mycket verkligare i böckerna (Jag antar att man måste censurera lite när man göra Hollywood-film). Mycket råare. Det är bra tycker jag. Det är ingen mysig historia. Katniss reaktion på allt våld och alla förluster känns också trovärdig tycker jag. Känns skönt med en ungdomsbok där våld får konsekvenser.

Gillar man SciFi och Fantasy tycker jag det är helt klart värt att offra några timmar på de här böckerna.

Boken bättre än filmen?

Catching fire

Igår såg jag "The Hunger Games: Catching Fire" på bio. Kanske var det låga förväntningar men jag tyckte den var skitbra. Till skillnad från de flesta andra filmer baserade på bäcker så lyckas de faktiskt göra en spännande sammanhängande film den här gången.

Blev tillräckligt intresserad för att läsa förlagan. Har väl kommit halvvägs i första boken nu ungefär och är väl inte superimponerad direkt men man ska komma ihåg att det är en bok skriven för tonåringar. Kanske är det lättare att göra en film av den här typen av bokserie än mer komplicerade verk. Eller så är det här ett undantag, eller så gillar jag filmerna för att jag inte hade läst böckerna innan.

Kan hur som helst rekommendera att se Catching Fire. Underhållande 2,5 timmar helt klart och jag ser fram emot del 3.

Får återkomma med en recension av hela trilogin när jag läst färdigt.

Deafheaven - Sunbather

Har kanske upptäckt årets album. I sista minuten.

Deafheaven - Sunbather

Har aldrig hört talas om dessa gossar. Kanske är jag sist på pucken, kanske är det någon som upptäcker något nytt.

Det är post-rock med black metal-inslag. Eller kanske tvärt om. Ett tips är att ha ett par bra lurar på när du lyssnar. Det är mycket ljud på en gång och kan lätt bli grötigt annars.

Jullov

Jullov! Tid att uppgradera bloggen lite. Använder nu Jekyll istället för min egenutvecklade blogg-motor. Det blir nog bra det här. Det är alltid kul att testa nya saker.

Någon hade dessutom portat Ghost-temat till Jekyll. Det ser väl trevligt ut?!

Yuletide approacheth

Så här i jultider kan jag ju festa till det med ett nytt blogginlägg. Och passa på att spela 12 days of progmas-videon. Same procedure as last year.

Jag blir mer och mer missnöjd med hur den här bloggen fungerar rent teknisk. Jag vet dock inte riktigt vad jag är ute efter. Kanske ska jag ge upp tanken på att skriva min egen blogg-motor och ta en "off the shelf". Men vad ska man använda nuförtiden? Jag gillar Ghost, det ser så rent och fint ut. Men jag gillar att ha mina inlägg i separata textfiler med markdown som jag har nu.

FUCK

Vissa dagar vill man bara se världen brinna. Elände, mer elände och på det; elände. Då är det ju bra att man kommer hem och isolerar sig så man riktigt kan marinera sig i skiten.

Har tröstat mig med att tvångsmässigt jobbat hela kvällen.

Men vi avslutar med en liten glad nyhet. Nya QI på Youtube!

http://www.youtube.com/watch?v=x0lMU5V1ROo

Ta i från tårna

Är rädd att jag aknske tog i lite väl mycket i förra inlägget. När det är dåligt är det riktigt dåligt. När det är bra så är det helt OK.

Det känns ibland tröstlöst att man har så lite makt över sitt eget psyke. Vad är det för mening med att ha allt detta förnuft om man inte kan kontrollera sina känslor.

Någon skulle kanske påstå att det är det som gör oss till människor. Men det är ju lätt att säga när det är så vi är. Det skulle ju lika gärna kunna varit något annat som är att vara människa, om ni förstår vad jag menar.

Det här kan man fundera på innan man går och lägger sig om man inte är så sugen på att sova men jag väljer istället att läsa en bok om hur det var förr i Sverige, efter kriget, när Per-Albin var stadsminister, när det var bättre, kanske.